top of page

HOTELOWY TYDZIEŃ ZIEMI 2021



W dniach 19 – 23 kwietnia 2021 roku odbył się pierwszy Hotelowy Tydzień Ziemi. Nawiązywał on do święta Dnia Ziemi obchodzonego od 50 lat 22 kwietnia, a mającego na celu promowanie proekologicznych postaw w społeczeństwie oraz budowanie wspólnej odpowiedzialności za losy naszej planety. W tym roku, mimo lockdownu, hotelarze chętnie dołączali się do akcji #hotelowytydzieńZiemi2021 celebrując święto w dostępnej możliwej na ten moment formie.


Wiele hoteli podjęło się sprzątania okolic obiektu. Best Western Hotel Edison i Restauracja Lumiere wysprzątali plażę i okolice nad Jeziorem Kierskim. Wśród zbiorów pojawiły się setki butelek, zepsute sanki, grill ogrodowy, dziurawą kołdrę i krzesło wędkarskie. Hotel Grand Ascot oraz Restauracja Four również sprzątali okoliczne lasy. Hotel Gwiazda Morza Resort Spa&Sport uprzątneli park i wydmy od wejścia nr 2 do wejścia nr 4. Na terenie tego Nadmorskiego Parku krajobrazowego wielkości 200 metrów długości i 120 metrów szerokości zebrano 22 worków śmieci o pojemności 160 litrów, kanapę i plastikowe krzesło ogrodowe. Hotel Krasicki Resport & Spa zorganizował akcję sprzątania razem z Nadleśnictwem Świeradów, zbierając odpady w mieście i na obrzeżach lasu. Dla Apartamentów Bema 4 to nie pierwsza taka akcja i planują kolejne „Śmieciospacery” po sopockich plażach. Prócz tego akcje sprzątania świata zorganizowały także: Hotel Podklasztorze, Medical Spa Hotel Lawendowe Termy, Osada Śnieżka. Uczucia hotelarzy z akcji sprzątania były mieszane - wielu z nas wyrażało swój smutek z powodu takiej sytuacji i opisywało, że nie spodziewało się takich ilości śmieci. Oraz, że wyczyszczenie kawałka świata po prostu przynosi satysfakcję.

Innymi działaniami, które były podejmowane przez hotelarzy i partnerów hotelowych, były nasadzenia drzew. Hotel Jeleń Resort & Spa posadził w ciągu jednego dnia 900 drzewek. Dzięki Bidroom 30 pięknych sadzonek rośnie w Krakowskim lesie. Sheraton Sopot posadził w sopockim lesie 120 drzew. Małe świerki posadzone w ogrodzie Hotelu Podlasie i Restauracji Lipcowy Ogród przekazane przez Nadleśnictwo Dojlidy zostały wychodowane z nasion poświęconych błogosławionych przez Ojca Świętego Franciszka. Na terenach hotelowych sadzili także drzewa i krzewy między innymi Hotel Heron Live, Hotel Traugutta 3 Białystok, Notera Hotel Spa Bory Tucholskie, Ośrodek Wypoczynkowy Dozamel Kołobrzeg, Sanatorium Lech Kołobrzeg,

Część hoteli dzieliło się swoimi doświadczeniami z porządków w ogrodzie, nasadzeń łąk kwietnych, ziół i warzyw – między innymi Hotel Basztowy, Folwark Walencja, Green Mountain Hotel oraz Ruben Hotel Zielona Góra.


Były też hotele, które dzieliły się swoimi codziennymi działaniami na rzecz klimatu. Hotel Afrodyta Business & Spa opowiadał o wprowadzonych kartach elektronicznych i czujnikach zanieczyszczenia powietrza. Notera Hotel Spa Bory Tucholskie pisał o śniadaniach bez plastiku oraz o ekologicznej akcji dla najmłodszych. Hotel Konradowski wspominał, że serwuje wodę w szkolnych butelkach i nie stosuje małych jednorazowych kosmetyków. Hotel Mazurski Raj dzielił się tym, że ogranicza zużycie energii przez zastosowane czujniki ruchu i żarówki energooszczędne oraz nie stosuje jednorazowego plastiku, ani papierowych kubków powlekanych plastikiem od środka. Mercure Kraków Stare Miasto wśród codziennych działań wymieniał między innymi pracę w budynku z niską emisją CO2 oraz oszczędzanie wody i zachęcanie do tego swoich gości. Nowa Ski Karpacz wspominał, że każdego dnia przykłada wagę do segregacji śmieci oraz że suche pieczywo jest przerabiane na tartą bułkę lub przekazywane do okolicznych gospodarstw. Sheraton Sopot zaadoptował fokę oraz propaguje dojazdy rowerem do pracy. W Siedlisku Morena kucharze pracują na bazie świeżej żywności, często zaopatrując się u lokalnych producentów, uzupełniając menu warzywami z własnego ogródka. W Apartamentach Stradonia w kranach znajdują się perlatory a zamiast długopisów oferowane są drewniane ołówki. I to tylko część działań, które zostały wymienione przez hotele.


W czasie hotelowego tygodnia Ziemi 2021 hotelarze i partnerzy dzielili się też energią, zdjęciami przyrody i widokami otaczającej nas natury. Bo tak, jak napisał Pałac Pakoslaw, #razemmozemywiecej! Swój udział w akcji zadeklarowały też Hotel Altus, Hotelguest, Nicolaus Hotel Toruń, Folwark Walencja, Wenia Hotelarz i inni.

Nie sposób też wymienić wszystkich hoteli, które 22go kwietnia celebrowały Dzień Ziemi w ten czy inny sposób. Są wśród nich między innymi: Double Tree by Hilton Kraków, Mamaison le Regina Warsaw , Hotel Bukowina, Intercontinental Warsaw, Hotel Almond Gdańsk, Hotel Bajka Resort, Nobu Hotel Warsaw, Uroczysko 7 Stawów, Hotel Arłamów, Aries Zakopane, Sofitel Grand Sopot, Hotel Żubrówka, Holiday Inn Express Hotel Warsaw, Hotel Quadrille Conference & Spa i hotele Grupy Arche.

Z okazji Światowego Dnia Ziemi w dniu 22 kwietnia w HorecaTV został wyemitowany program „Hotel ekologiczny. Czy to się opłaca?” Program prowadzony był przez Inspektora Hotelowego, autora bloga Enjoy Your Stay Karola Webera oraz redaktora Rafała Krzyckiego. Gośćmi programu były: Katarzyna Gubała - ekspertka kuchni roślinnej i zagadnień zero waste, Joanna Szpak - specjalistka ds. marketingu w hotelu Arłamów, znanego z rozwiązań proekologicznych oraz Agata Delmaczyńska - green officer i promotorka rozwiązań eko w hotelarstwie.


Z wielką energią do akcji #hotelowytydzieńZiemi2021 dołączyli przyszli hotelarze, organizując 48-godzinny challenge na posadzenie drzewa na terenie przestrzeni szkolnej i nominowanie kolejnych placówek. W akcji wzięli między innymi udział: Małopolska Szkoła Gościnności, ZSP Kłanino, ZSP w Mszanie Dolnej, ZS w Olsztynku, ZSR w Sokółce, Klub Uczniowski z ZSE Olszyn, NEO School, ZSZ w Piszu, ZSE w Olsztynie, ZSP nr 4 w Jaworznie, ZS nr 4 w Suwałkach, ZS nr 2 w Kwidzynie, a nawet kilka szkół podstawowych.

Nauczyciele relacjonują, że młodzież z głową pełną pomysłów podjęła się organizacji imprez towarzyszących wydarzeniu. Prócz sadzenia drzew uczniowie wzięli udział w webinarze na temat rozwiązań Zero Waste w hotelach, organizowali akcje sprzątania, przygotowywali inspirujące prace, pisali na swoich stronach na temat ekologicznych nawyków.


Więcej informacji i zdjęć z wydarzeń dostępnych jest na profilach organizatorów: Inspektora Hotelowego Karola Webera (www.enjoyyourstay.pl) oraz Green Officer Agaty Delmaczyńskiej (www.ecogiq.pl). W przyszłym roku, kiedy miejmy nadzieję hotele będą działać już na 100 proc, planowana jest kolejna edycja.


Autor:

Agata Delmaczyńska - Hotelowy Green Officer








130 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page